Suscríbase a nuestro boletín de noticias!
Enviar!
Únese!

Mellow Mood Hotels

 • Mellow Mood Hotels
 • Mellow Mood Hotels
 • Mellow Mood Hotels
 • Mellow Mood Hotels
 • Mellow Mood Hotels
 • Mellow Mood Hotels
 • Mellow Mood Hotels Főoldali
 • Mellow Mood Hotels Főoldali
 • Mellow Mood Hotels
 • Mellow Mood Hotels
 • Mellow Mood Hotels
 • Mellow Mood Hotels
 • Mellow Mood Hotels
 • Mirage Fashion Hotel

I Love Budapest

I Love Budapest

Compra de Tarjeta Budapest...
Excursiónes por la ciudad ...
Curiosidades en Budapest...
Eventos en Budapest...
 

MÁS »

Alquilar coche

Alquilar coche

Alta calidad, precios razonables - Reserva de alquiler de coches por un buen precio!
Reserve su alquiler de coche online sin hacer cola!
 

MÁS »

Cambio de divisas

HOTELSTOP - Megtorpantak a szállodai befektetések

HOTELSTOP - Megtorpantak a szállodai befektetések

Dátum: 2009. 05. 01.
Forrás: Vendéglátás


A gazdasági válság a turisztikai beruházásokat is érzékenyen érinti, a szállodafejlesztők kivárnak. A korábban elkezdett vagy az elkerülhetetlen fejlesztéseket elvégzik, minden mást leállítottak. Igaz, nem végleg.
 

 

 

Tavaly november után már lényegében már nem kezdtek el szállodát építeni Magyarországon. Addigra érzékelhetővé váltak a válság jelei: ha addig nem indult el az építkezés, később már nem fogtak beleírja le a szállodai befektetési piacra jellemző helyzetet Kali Zoltán, a KPMG szállodai szakértője. Ugyanezt tapasztalta a többi szakember is: „Egy-két komoly befektetői háttér mellett előkészített projekt kivételével kivárás tapasztalható a piacon. Akik már olyan készültségi szinten voltak, ahol már nagyobb veszteség abbahagyni a beruházást, mint továbbvinni, ott természetesen folytatták, esetleg lassították a folyamatot, hogy a megnyitás a válság utáni időszakra tolódjék. Az előkészítés alatt lévő projektek esetében 90 százalék feletti a leállított beruházások száma. Ha még korai szakaszában van a tervezés, ott előfordulhat a kategória csökkentése vagy a racionalizált építészeti kialakítás.”mondja Galla Gábor, a TourConsult Kft. ügyvezető igazgatója. A legtöbb esetben a leállítás ugyanakkor nem a beruházás törlését jelenti, hanem „csak” halasztást. A szállodaépítés ugyanis hosszú távú beruházás: egy szálloda megtérülési ideje 15-25 év. Ha tehát már megszületett egy ilyen döntés, akkor ritkán írja felül a recesszió, amit a legpesszimistább becslések is 3-4 évre tesznek.

 


A válság hatása a beruházásokra

 

A beruházási szakaszban sok beruházónak nőttek a költségei, és emelkedett a hitelállománya a forintárfolyam drasztikus esése miatt. Ez többeknél költségtúllépést okozhatott, ami többlet hitelfelvételt, többlet sajáterő-igényt jelenthet, amit ritkább esetben saját forrásból, nagyobb valószínűséggel társbefektető bevonásával tudtak megteremteni. A bankok pedig eközben vagy megszigorították, vagy ideiglenesen leállították a projektfinanszírozást, ami nagyon megnehezítette a forrásszerzést. A kereslet visszaesését a KSH idei első két havi adatai is mutatják: a külföldi vendégéjszakák száma 14, a belföldieké 8 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. „Mindez a szállodák értékesítését is nehézzé teszi, részben ez áll a fejlesztések megtorpanása mögött.”mondja Kali Zoltán.
Főleg a Budapesten nyitó házak esetében nagy gond, hogy jelentős visszaesést mutató piacon kell megvetniük a lábukat, kedvezőtlen árak és foglaltság mellett. „A bevezetési időszakban a szokásosnál is többet kell szánni marketingre, ami további költségnövekedést eredményez” – mondja Galla Gábor, aki úgy véli, a vidéki beruházások esetében 2009-ben szinte biztosan nem valószínű a piac ilyen mértékű visszaesése.

 


Lendületben

 

A Mellow Mood Group a következő két évben négy 4-csillagos és egy ötcsillagos szállodával lép a piacra Budapesten, továbbá megnyitja első külföldi, négycsillagos szállodáját is Bécsben. A négycsillagos Expo Congress Hotel 2009 augusztusától várja vendégeit, 2010-ben pedig további szállodákat is nyitnak. Az ötcsillagos Buddha-Bar Hotel Klotild Palace esetében a gazdasági válság nem változtatta meg a beruházás indításának eredeti időpontját, mivel a Klotild Palota épületének teljes, jelenleg is tartó felújítását két évvel ezelőtt kezdte meg az olasz tulajdonos cég, a Beghelli Group. A beruházás a tervek szerinti ütemezésben halad, a soft opening várható időpontja 2010 év eleje. Kisebb késedelmet csak a kivitelező cég váltása okozott. A Mellow Mood Group hosszú távú bérleti szerződés keretében üzemelteti majd a szállodát, de a szállodafejlesztésben beruházóként is részt vesz. Az egyedi designú, számos szolgáltatást nyújtó 102 szobás (ebből 39 lakosztály) luxusszálloda az eredetileg éttermekben alkalmazott Buddha-Bar brand koncepciója jegyében ázsiai eklektikus-koloniális stílusban épül. Ez lesz Budapest első lifestyle-hotelje, amely a turisták kényeztetése mellett a helyiek szórakoztatásából is kiveszi majd részét. A szálloda étterme két emeleten kap helyet, az azonos nevű brand elemeinek felhasználásával, de három konferencia terem is a vendégek rendelkezésére áll majd. A luxuszállodában a vendégek kényeztetéséről és szórakoztatásáról a Buddha-Bar Spa és a Buddha Club gondoskodnak majd. A Buddha-Bar Hotel a corporate, üzleti és szabadidős utazókra is épít. A várakozások szerint vendégköre nagyobbrészt külföldiek közül kerül ki.

Lényegesen a Quaestor terveit sem módosította a válság. A tervek szerint az idén felépítenek, a jövő év elején pedig átadnak egy hatszintes, négycsillagos business hotelt a győri ETO Parkban. A hotelben 98 szoba, 5 apartman, több termes konferenciaközpont, valamint sportrehabilitációs és egészségközpont is lesz. Az egyetlen változás a krízis miatt, hogy 2010 harmadik negyedévére tolódik, azaz az eredetileg tervezetthez képest negyed évet csúszik a mátraházai Bérc Hotel Wine & Spa átadása. Négy csillagos wellness szállodát alakítanak itt ki, amely a bor- és a szőlőkultúra hagyományaira alapozva új koncepciót honosít meg Magyarországon. Idén kezdik Szegeden a régi Hungária Hotel felújítását. A projekt, amelynek keretében négycsillagos városi business hotel jön létre, a tervek szerint 2010 végére, 2011 elejére fejeződik be.

 


Csak amit muszáj


A Danubius Hotels idén nem tervez újabb beruházásokat a gazdasági válság miatt, de a megkezdett fejlesztéseket véghezviszik. A nem halasztható fejlesztések megvalósulnak, főleg azok, amelyek az energia-racionalizással és a veszélyelhárítással kapcsolatosak. „A nagyobb, nem létfontosságú munkákat gazdasági megfontolásokból elhalasztottuk. A terv szerint minden budapesti házunkban elindult volna az Opera Fidelio IT program, de idén csak a központi rezervációra és négy szállodára kerül sor.” – foglalta össze Deák Imre vezérigazgató.
A Danubius Hotels áprilisban megnyitotta a Budai Várban található Hilton Budapest szálloda ICON éttermét. Az átalakítási munkálatokat már tavaly elkezdték, amikor a volt étterem helyén megnyitották a Corvina rendezvénytermeit. A három csillagos budapesti Stadion szállót is felújították, és ez 2009. január 1-től hivatalosan is négycsillagos szállodaként, új névvel, Danubius Hotel Arenaként üzemel. Főként konferencialehetőségeket kínálnak a főváros sport-, rendezvény- és kiállítási negyedében. A Gellért homlokzati felújítása még tart.
Új szálloda építését a Hunguest Hotelsnél sem tervezik. „Vannak olyan beruházások, amelyekről még a válság előtt döntöttünk, és európai uniós forrásokból finanszírozzuk. Ilyen például a szegedi Hunguest Hotel Forrás teljes körű felújítása és háromcsillagosból négycsillagos kategóriába emelése. Emellett majdnem elkészült már a Hunguest Grandhotel Galya új konferenciaterme is. Még egyszer hangsúlyozzuk ugyanakkor, hogy ezekről még a válság előtt döntöttünk, és uniós forrásokból finanszírozzuk.” – mondta Hülvely István vezérigazgató. Ugyanekkor az összes saját erős beruházást leállították és a minimálisra csökkentették a beszerzéseket és a karbantartási munkálatokat is.