Íratkozzon fel hírlevelünkre!
Mehet!
Csatlakozzon

Mellow Mood Hotels

 • Mellow Mood Hotels
 • Mellow Mood Hotels
 • Mellow Mood Hotels
 • Mellow Mood Hotels
 • Mellow Mood Hotels
 • Mellow Mood Hotels
 • Mellow Mood Hotels Főoldali
 • Mellow Mood Hotels Főoldali
 • Mellow Mood Hotels
 • Mellow Mood Hotels
 • Mellow Mood Hotels
 • Mellow Mood Hotels
 • Mellow Mood Hotels
 • Mirage Fashion Hotel

I Love Budapest

I Love Budapest

Budapest Kártya vásárlás...
Városnéző programok foglalása...
Budapesti nevezetességek listája...
Budapesti események listája...

Bővebben »

Autóbérlés

Autóbérlés

Magas minőség, kedvező árak - bérautó foglalás diszkont áron!
Foglalja le most bérautóját online, sorbanállás nélkül!

Bővebben »

Valuta váltó

Klotild és Matild - felemás ikerpár

Klotild és Matild - felemás ikerpár

Dátum: 2009. 05. 20.
Forrás: Index.hu
 

Nemrégiben lekerült az állványzat a felújítás és át-, illetve visszaalakítás alatt levő Klotild-palota Ferenciek terei és Szabadsajtó úti homlokzatának egy tekintélyes részéről. Nyomban kíváncsi lett a szerző, milyen történet lapulhat itt. Könyvtári kutakodásom alkalmával kellett jönnöm, hogy az ikerpalotákról csekély információ áll rendelkezésre, és lehet hogy én vagyok a béna, de alig írtak róluk anno. Hát most ezt a keveset megosztom veletek.
 

 

Az Erzsébet híd építése kapcsán a 1800-as évek végi Pestet gyökeresen átalakították. A régi, szervesen nőtt terecskék helyére egy új, a világvároshoz méltó, hatalmas palotákkal szegélyezett teret álmodtak, amely egyben kapuja is lesz az épülő Eskü téri hídnak. Ez lett a mai Ferenciek tere. A tér két leghangsúlyosabb telkét Habsburg Klotild Főhercegnő szerezte meg. A megbízást, mindenféle tervpályázatos szarozás nélkül Korb Flóris és Giergl Kálmán kapta.

 

A két palota, amely alakilag tökéletesen egyforma telkeken áll homlokzati kialakításában teljesen azonos tervek szerint épült fel. Az építési engedélyt 1899. május 15-én kapják meg. Elsőként a délit, majd egy picivel később az északit kezdték el kivitelezni. A földszinten és a félemeleten üzlethelyiségeket alakítottak ki. Ez a két szint egy akkoriban újdonságnak számító technikával épült ki: teljesen vasszerkezetű, ám ezt faragott kőburkolattal eltakarták. Az első emeleten, ahol a legnagyobb a belmagasság, egyesületek és társulatok számára alakítottak ki helyiségeket. A második és harmadik emeleten pedig bérlakások kaptak helyet.

 

A ház berendezése is igen magas színvonalon történt. A budapesti épületek közül elsők között lift is épül a házban, amit viszont külföldről kell behozatni. Gyártója a bevásárlóközpontok mozglólépcsőit mai napig szállító OTIS volt. A kályhákat a pécsi Zsolnay gyár állította elő, az üvegablakokat pedig - ki más - Róth Miksa csinálta. A saroktornyok magassága 48 méter, tetejüket pedig a főhercegi korona mása dísziti. Az összköltség 848.000 forint volt.

 


A Matild-palota

 

Több helyen is felbukkan e megnevezés az ikerpaloták déli tagjára. Azonban semmi nem bizonyítja ennek hitelességét. A Habsburg-családnak három Matild nevű tagja volt. Az első az 1251 és 1304 között élt bajor hercegné volt. A második az 1849 és 1867 között élt Hildegard bajor hercengő és Albert főherceg lánya. Mindössze 18 éves volt, amikor súlyos égési sérüléseket szenvedett, és belehalt. Egy színházi előadás előtt még gyorsan el akart szívni egy cigarettát, ám amikor apja - aki szigorúan tiltotta a dohányzást - benyitott a szobába, azt a háta mögé rejtette, sikeresen felgyújtva ezzel a rajta levő tüll ruhát. Kínos. A "harmadik Matild" pedig 1906-ban született Mária Valéria 9. gyermekeként, később egy osztrák oktatási államtitkárhoz ment hozzá.

 

Valószínűleg sem a középkori hercegnőről, sem a magát felgyújtó szerencsétlen tinédzserről, sem pedig az épületek megépítése után született gyerekről nem nevezték el a déli palotát. Inkább a két név között fennálló szóvég azonosság miatt terjedt el ez a megnevezés.

 

A két házat 1917-ben a Habsburg-család a háborús nehézségek miatt eladta egy magyar földbirtokosnak. Innentől pontos sorsa az általam fellelt irodalom alapján nehezen követhető. A legközelebbi biztos pont, hogy a rendszerváltás után a most felújítás alatt álló északi palota tulajdonosa a Magyar Posta lett. 2002-ben gyanús körülmények között kerül sor az épületet birtokló Kft, tehát gyakorlatban az épület eladására. Az átalakítás 2006. nyarán vette kezdetét és 2007. végére kellett volna elkészülnie az eredeti határidő szerint az ötcsillagos szállodának.

 

Tudni kell még, hogy az északi palotát 1944-45. évi ostrom során súlyos sérüléseket szenvedett el: földszinti üzlethelyiségei kiégtek, elpusztultak a faragott portálok. A hatvanas években pedig a megmaradat belsőben történtek további átalakítások, hogy több irodai területet hozzanak létre. Ezeket a mostani helyreállítás során szinte maradéktalanul visszaállítják. A díszes passzázsból már kibontották az utólag beépített födémet, és a déli palotában meglevő eredeti mintájára újjáépítik. A teljesen átalakított Váci utca felőli földszinti és félemeleti homlokzat is visszanyeri eredeti kialakítását, mögötte a régi-új főlépcsőházzal. Az egykori sátor-szerű tetőidomok is visszakerülnek. A pince-földszint-félemelet továbbra is a kereskedelmi tevékenységnek fog teret adni, a többi szinten az ötcsillagos hotel, míg a tetőn és a saroktoronyban bárki által látogatható "kilátóterasz" kap helyet 2010-től - elvileg.

 

A déli palotaépület homlokzati felújításáról egyelőre szó sincsen nyilvános fórumokon, az továbbra is önkormányzati tulajdonban van, a Ferenciek tere majdani felújítása kapcsán nyilvánosságra hozott tervekben találkozni egyedül újító szándék jelével. Szóval valószínűleg a városkép egy ideig még büszkélkedhet ezzel az "ilyen volt - ilyen lesz" párral. Amíg lehet élvezzük ezt!

 

BDzsH